Penyokong Setia

04 January 2011

subjek apakah ?



asalammualaikum wbt dan selamat sejahtera ! :)
baiklah anak-anak sekalian , sila dengar makcik nak merepek dan meluahkan perasaan dengan penuh khusyuk dan ketekunan . 


minggu orientasi pelajar tingkatan empat dah start hari nih . jadi macam gabra sikit lah bila cikgu-cikgu terangkan pasal pemilihan subjek . grr , sah-sah aku tak tahu pilih yang mana satu ? takut dan cuak kalau-kalau tersalah buat pilihan . mahunya gelap-gelita masa depan nanti . 


mula-mula memanglah semua calon SPM sekolah aku diwajibkan ambil 10 subjek . tapi tahun aku nih , kira bernasib yang teramatlah baik , kami kena ambil 9 subjek sahaja . :) cikgu drop Biology as subjek wajib . eh betul ker ayat aku tuh ? lebih kurang lah kan . so kami-kami-kami kena fikir semasak-masak-masaknya nak pilih yang mana satu antara empat nih . 


Biology , ICT , Prinsip Akaun , Reka Cipta


jadi anak-anak , yang mana satu rasanya patut makcik pilih ? rasanya macam PA and RC tuh dah out mula-mula lagi sebab lansung tak berminat -.- dua dah out , tinggal dua lagi . kalau Biology tuh , hai mak kau . tadi Teacher Sofia ada explain pasal subjek nih . dia kata kalau nak ambil Bio , make sure yang awak tuh kena rajin . rajin baca buku , rajin nak ber-study group dan semestinya rajin buat latihan . nih masalah , aku kan memang lah teramat malas . takut tak boleh nak ikut jer nanti . diri sendiri yang naya ! -.-"


kalau ICT pulak , dia macam senang tapi susah jugak . alah , bukan senang nak senang makcik oii ! sebelum nak berjaya tuh memang lah kena menyusahkan diri dulu . kan kan kan ? so macam dilema gila sekarang nih tak tahu lansung nak ambil apadia . kawan aku cakap , pilih based on kau nak jadi apa bila dah besar gajah esok . cita-cita lah tuh kan ? aku berminat dalam hal-hal forensik nih . so maknanya Biology lah tuh kan . kena tanya yang expert nih hal-hal macam nih . 


ouh yaa, tadi kan :) cikgu Zan ada sebut pasal blogger perasan masa dia tengah explain pasal subjek-subjek pilihan . grrr, siapakah gerangan blogger itu ? rasanya macam ramai jugak lah blogger dalam kalangan budak Form 4 tahun nih . semuanya tadi macam aku pandang kau , kau jeling aku balek ! haha , saya nih perasan tak ? tinggal komen dan jujur yer . ;)


p/s : aku masih diserang rasa bangga yang amat ceh ayat ;) sebab PK KO mention pasal kedudukan keputusan PMR sekolah kami tadi . sekolah aku duduk no 2 dalam PPD lepas SM Sains Faris Petra . Alhamdullilah , syukur banyak - banyak . harap kedudukan tuh dapat dikekalkan dalam SPM 2012 .


p/s/s : maaf yer , macam dah terperasan sikit . bangga yang amat kot ! astarfirrulahalazim , jangan riak Sha ! nanti Allah tarik balik ! 


p/s/s/s : aku nak ambil subjek apa sebenar nih ? T___T








macam nih boleh ? haha

ke kena yang macam nih ? :D










LIKE LAJU - LAJU :)

3 comments:

Enh Ear said...

hih.. normal la tu pening dan confius nak pilih mana satu..
tapi tengoklah nak jadi apa nnt.. kalo adik suka forensik.. baik amik biology.. normal lah kalo kena belajar tu... semua kena kan..dulu, akak pun mls jugak nak stdy bio.. tapi last2 suka sgt subjek ni...
dunt wory.. janji yakin dengan apa yang nak adik pilih.. good luck ye

sang sepet said...

thanks kak for the good advices. :) tapi lepas dah fikir habis-habis , tawakal dekat Allah , saya amek keputusan nak study prinsip akaun . harap keputusan tuh terbaek untuk diri saya. :D

iLiAiSyAhkaDir said...

i love biology too.. ili amek biotech pertanian best..

emmm amek akaun senang nakk berkerje dimasa hadapan tau